Nieuwe alinea

1 april blijkt de nieuwe zzp stop dreigdatum
In de zoektocht om zoveel mogelijk zzp’ers in een vast dienstverband te krijgen, kondigen zorgorganisaties vooraf aan wanneer zij willen stoppen met zzp inhuur. De datum van 1 januari 2025 ging voorbij en leverde weinig op. ZZP’ers keerden niet massaal terug in loondienst. Inmiddels blijkt 1 april blijkt de nieuwe zzp stop dreigdatum.
Via dreigen zzp’ers ‘verleiden’
Iedere maand verlaten zo’n 20.000 vaste zorgmedewerkers voortijdig en voorgoed het vaste dienstverband in de zorg. Zo’n 6% van die groep wordt zzp’er, de overige 94% stroomt uit de zorg en gaat aan de slag in een andere sector. Een aanpak op de massale uitstroom uit de zorg kwam er de afgelopen jaren niet vanuit werkgevers. Wel kwamen er in de laatste helft van vorig jaar dreigementen aan het adres van zzp’ers in de zorg. ZZP zou vanaf 1 januari ‘niet meer mogelijk zijn‘ en je maakte als zzp’er kans op ‘boetes en naheffingen‘. ‘Strengere handhaving‘ van de Belastingdienst zou ‘uiteraard‘ zzp’ers in de zorg als schijnzelfstandig gaan zien. Allemaal misvattingen die zzp’ers aanhoorden… en negeerden. Wat bleek? In de eerste week van 2025 was er een dip in zzp inhuur en daarna ging alles weer verder op de oude voet. De vraag was vervolgens wat zorgorganisaties gingen doen, nu zzp’ers niet via dreigementen naar een dienstverband te verleiden waren. Gaan werkgevers aan de slag met het verbeteren van de werkomstandigheden voor vaste medewerkers? Komt er een stevige aanpak op 8% landelijk verzuim en de enorme uitstroom uit het vaste dienstverband?
Nee. Er kwam een nieuwe dreigdatum voor zzp’ers. Het ‘stoppen met zzp’ers’ verschuift nu naar.. 1 april.
1 april blijkt de nieuwe zzp stop dreigdatum.
We krijgen vanuit diverse plekken in het land meldingen binnen over ‘1 april’. Zorgorganisaties zijn opnieuw gestart met het communiceren van een ultieme stop datum, ditmaal na het eerste kwartaal. We krijgen signalen binnen over regionale samenwerkingen waarbij meerdere zorgorganisaties diezelfde datum 1 april communiceren. Beleid afstemmen met elkaar om zzp’ers te blokkeren is niet toegestaan. Toch gebeurt het. Daarnaast krijgen we signalen binnen dat individuele zorgorganisaties met de 1 april datum op de proppen komen. Het doel lijkt keer op keer te zijn om angst en onzekerheid te zaaien over de onmogelijkheden van zzp in de zorg. Waarom organisaties het idee hebben dat het ditmaal wel lukt als het op 1 januari al niet lukte, is onduidelijk. Het zou kunnen dat berichtgeving over een paar duizend zzp’ers die zich uitgeschreven hebben bij de KvK, als steun wordt ervaren. Het punt is echter dat de praktische zzp inhuur niet ingestort is. Als 2000 zzp’ers in de zorg minder slechts 1% van het totaal is, dan is nog steeds 99% actief als zzp’er. Het is dus ‘echt geen trendbreuk’. Goed geïnformeerde zzp’ers laten dit soort berichtgeving inmiddels van zich afglijden. Want ze zijn erin geoefend geraakt.
“Laurens stopt 1 april 2025 met inzet van zzp’ers in de zorg”
Een voorbeeld uit de praktijk. ‘Om aan de nieuwe regels te voldoen en deze risico’s te vermijden, bouwt Laurens de inzet van zzp’ers gecontroleerd af. Uiterlijk per 1 april 2025 stopt Laurens volledig met het inzetten van zzp’ers. Dit is een noodzakelijke stap om te voldoen aan de wet en te werken aan de continuïteit van zorg.’ Of Laurens een volledige stop per 1 april voor elkaar krijgt valt te betwijfelen. Uit de jaarrekening van Stichting Laurens blijkt dat de kosten voor personeel niet in loondienst (PNIL) in 2023 € 23,3 miljoen bedroegen – zo’n 6%.
Het klopt dat per ‘1 januari 2025 de regels rondom schijnzelfstandigheid zijn aangescherpt‘ en dat dit ‘voor Laurens financiële risico’s met zich meebrengt als blijkt dat de inzet niet voldoet aan de wet- en regelgeving‘. Daarom raden we Laurens aan om gebruik te maken van het Fiscaal Kompas ZZP Zorg. Dat is opgesteld met medewerking van hun eigen VVT koepel Actiz. Het is dus niet noodzakelijk om te stoppen met zzp inhuur. Op dit moment maakt Laurens nog gebruik van zzp’ers.
Dreigen als strategie voor het werven van personeel
Het valt op dat het dreigen met een datum een terugkerende strategie is van zorgorganisaties. Na de eerdere dreigdatum van 1 januari, is er nu de 1 april. Wat kunnen we tegen die tijd verwachten? In maart en april maken zorgorganisaties zich traditioneel op voor de zomer en staat er veel meer druk op de planning dan in januari. Als het in januari al niet lukte om een ‘zzp stop’ te organiseren, dan zou dit ook voor 1 april weleens heel lastig kunnen worden. En waarom zou je tot zo’n ultiem zzp stop standpunt overgaan? Roosterproblemen, hogere werkdruk voor het vaste personeel en zelfs het sluiten van afdelingen worden de praktijk als je zzp’ers uitsluit. Maar misschien zijn vaste medewerkers wel niet het uitgangspunt. Volgens zorgbestuurders is de strijd met zzp’ers een “machtsspel. Het is wachten wie er het eerst met de ogen knippert. ZZP’ers denken dat het wel overwaait en dat we water bij de wijn gaan doen. Dat gaat niet gebeuren”
Van 1 januari naar 1 april – en straks 1 oktober? De rancune blijkt hardnekkiger dan de personeelsproblemen.
Depra Zorg Blog/ Nieuws
